Ca să te simți bine în pielea ta nu ai nevoie de părerea sau aprobarea nimănui. Ca să faci ceea ce îți place și ce crezi că este bine pentru tine, la fel, nu ai nevoie de aprobarea sau părerea niciunui om.

 

 

Pentru că ce te faci dacă în jurul tău sunt numai oameni care atunci când le spui că vrei să faci ceva, nu știu altceva decât să te tragă în jos și să te demoralizeze.

 

 

Sunt unii care atunci când le spui ce planuri ai pentru viitor, îți ”dau la gioale” și încep să te denigreze. Scopul lor final fiind să te oprească să faco ceea ce vrei. Îți spun că ești urât(ă), că nu ești un om inteligent, că niciodată nu ai fost, și nu vei fi și că nu ești în stare să faci nimic bun în viața ta și că să o lași baltă, să renunți la ceea ce vrei tu să faci.

 

 

Ce te faci în astfel de momente? Dacă ei nu îți spun ceea ce tu vrei să auzi, ce faci, renunți?

 

 

Dacă tu simți că astăzi vrei să te simți bine și să fii cu zâmbetul pe buze, iar cel de lângă tine îți spune să te potolești și să nu mai rânjești atât, să nu te mai bucur atât de mult, că viața este grea și nașpa și că nu ai niciun motiv să te bucuri, mai ales dacă ai și vreo 2 credite la bancă pe care nu știi dacă le vei putea plăti luna asta.

 

 

Dacă îi dai voie să vorbească, o astfel de persoană îți taie imediat din elan, asta dacă ești genul de om care ascultă de părerile celor din jur, mai ales a celor care nu contează.

 

 

Dacă stai bine la partea psihică, nu ai cum să fii afectat de astfel de oameni atunci când ”îți dau la gioale”. E mai rău atunci când stai prost cu stimă de sine, atunci ești afectat.

 

 

Sunt anumite cupluri în care unul este mai ambițios decât celălalt. Cel ambițios întotdeauna încearcă să facă mai mult, să obțină mai mult și să își depășească mereu condiția, în timp ce celălalt nu. Când cel ambițios încearcă să îl facă și pe celălalt la fel, adică să îl convingă să “tragă” amândoi la căruță, nu să fie doar unul singur, de obicei celălalt răspunde: ”Las-o că merge și așa, nu îmi trebuie mai mult, mă mulțumesc cu ce am”.

 

 

Dar la sfârşitul fiecărei zile îi aduce aminte celuilalt că ce n-ar da să și el/ea să aibă o mașină mai bună, o casă mai mare, poate cu o priveliște frumoasă și o grădină cu multe flori.

 

 

Și când i se spune din nou: ”Hai să facem aia, hai să facem asta”, răspunde plictisit: ”Poate vom avea toate astea dacă vom câștiga la loto”.

 

 

Și pentru că el sau ea nu vrea să muncească mai mult, nu îl lasă nici pe celălalt. De fiecare dată când cel mai ambițios din cuplu vine cu o propunere cu: hai să mergem, hai să facem, să încercăm”, i se taie macaroana imediat: Nu merge! Nu va merge niciodată. De unde ştii? Am auzit eu de la nu ştiu cine că a încercat şi nu a mers, deci încerci degeaba.”

 

 

Dar dacă cel care a venit cu inițiativa de a face ceva, nu îl ascultă și tot face așa cum și-a propus, într-un final reușind să obțină ceea ce a vrut, celălalt va veni și va spune că a avut noroc și că dacă va mai încerca o dată nu îi va mai ieși. Că el/ea de obicei nu este în stare să facă nimic, dar de data asta a avut noroc.

 

 

Dacă ai un astfel de om lângă tine cu care are trebui să te sfătuieşti, păi mai mult îţi faci rău decât bine, mai mult te baga în pământ decât să te scoată din groapă.

 

 

Dacă cineva îți spune că nu poți face un anumit lucru, poate îți spune pentru că acelei persoane îi este teamă și punându-se în locul tău, crede că nu va putea să facă ceea ce tu vrei. Iar asta îl face să creadă că nici tu nu vei putea.

 

 

Unii au impresia că dacă nu au putut să faci odată ceva, înseamnă că aşa vei fi toată viaţa, nu te vei putea descurca niciodată.

 

 

Faci odată o prostie, iar lor li se pare că ai făcut-o de 100 de ori:
-Mereu faci asta!
-Dar am făcut-o doar o singură dată!
-Ba nu, mereu ai făcut asta!

 

 

Atunci când treci prin perioade mai dificile în viață, este foarte bine să ai pe cineva care să te încurajeze, care să îți spună vorbe frumoase, asta dacă tu nu o poți face. Pentru că îți ridică moralul, este ca și când ți-ar injecta o doză de optimism.

 

 

Însă dacă încă nu ai astfel de oameni pe lângă tine, este mai bine să îi lași în pace și să nu le spui de planurile tale.

 

 

Fă-ți un bine și nu mai căuta ca ceilalți să îți dea voie să faci ceva sau să te simți într-un anumit fel. Pentru că dacă ei sunt depresivi cronici vor face tot posibilul să fii și tu la fel, să fiți cu toții deprimați.

Alex Ureche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *