Mi-a fost destul de greu să înțeleg treaba asta și mi-a luat ceva timp să realizez că oamenii se schimbă doar dacă vor. Asta din cauză că mai mereu am încercat să îi fac pe alții să se schimbe contrar voinței lor. Erau oamenii din viața mea pe care îmi doream să îi ajut să își schimbe modul de gândire, să se comporte altfel, să fie altfel, să fie așa cum mi-aș fi dorit eu să fie.

 
Mă purtam precum un copil. Asta o spun acum, cu gândirea de acum, însă înainte mă implicam foarte tare emoțional, mă supăram pe persoanele care nu vroiau să să facă asta. Și nu era bine, îmi făceam singur rău. Dar asta a fost școala mea, trebuia să trec prin așa ceva ca să învăț.

 
Acum nu mai fac asta. Dacă oamenii vor să se schimbe, îi ajut, dacă nu, nu, să fie sănătoși. Nu pot forța pe nimeni să facă ceea ce eu îmi doresc, chiar dacă este spre binele lor.

 
Oamenii au o rezistență la schimbare!
Asta din cauză că pentru a se schimba trebuie să facă lucrurile diferit față de cum le fac acum, să se comporte diferit, să înceapă să fie diferiţi. Dar pentru majoritatea, asta este destul de dureros și de aici și atât de multă rezistență din partea lor.

 
Sunt de exemplu oameni care au o stare de sănătate precară. Merg la doctor, terapeut sau pe unde merg ei. Specialistul le spune ce anume trebuie să facă pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și tot nu o fac. De ce? Pentru că nu vor ei. De obicei trebuie să renunțe la ceva ce le place să facă, iar ei nu vor asta, fiind totuși conștienți de faptul că acel lucru le face rău.

 
Cunoșteam la un moment dat pe cineva care se îmbolnăvise de diabet. A mers la doctor. Doctorul i-a dat tratament, i-a spus ce anume trebuie să facă. Că nu mai are voie să bea alcool, că trebuie să fie atent la ceea ce mănâncă și că trebuie să își i-a pastilele la timp pentru că altfel starea sa de sănătate nu se va îmbunătăți, ci se va agrava.

 
Acea persoană nu a respectat absolut nimic din ceea ce doctorul i-a spus. Mânca orice, era mai mereu beat, pastilele și le luat când își aducea aminte și atunci le luă cu rachiu, iar starea de sănătate s-a agravat imediat.

 
La scurt timp a orbit la ochiul stâng și chiar și așa, după numeroase internări în spital, de fiecare dată când pleca de acolo, făcea doar ceea ce vroia el, nu ținea cont de ceea ce i se spunea la spital, făcea doar ceea ce îl tăia capul, asta până în ziua când a murit din cauza diabetului.

 
O grămadă de femei și bărbați se plâng de faptul că de ani de zile încearcă să își schimbe partenerii de viață, să îi facă se evolueze într-un anumit fel, doar că aceștia se opun, continuând să stea cu ei, pierzându-și ani prețioși din viață, crezând că la un moment dat vor produce minunea. Păi dacă până acum nu au făcut-o, nu o vor face nici de acum înainte pentru că nu vor ei, nu simt că au nevoie.

 
Pentru cineva care tot timpul vrea să evolueze, să ai lângă tine un om care nu este niciodată pe aceeași lungime de undă, e ca și când ai avea o bilă legată de picioare, nu te lasă să înaintezi. Tot timpul este împotriva a tot ceea ce vrei să faci.

 
Nu are rost să stai cu cineva care nu vrea să ”crească” în niciun fel, care nu își dorește să evoluați împreună. E o pierdere de timp și energie.

 

Alex Ureche

2 thoughts on “Oamenii se schimbă doar dacă vor!

  1. da dar trebuie si rabdare ambitie si dorinta speranta de a vrea si de a face ceva daca tot oamenii ar avea asemenea putere am fi numai un popor de oameni slabi si sanatosi dar din pacate treaba nu asta chiar asa unii nici nu vor sa auda de un stil de viata sanatos prefera vechile obiceiuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *