Am renunțat dorința de a mai încerca să îi fac pe alții să înțeleagă anumite idei atunci când port o discuție ei. Pur și simplu nu îmi mai doresc să dovedesc nimănui că ceea ce spun eu este adevărat, iar ceea ce spun ei este greșit. Asta pentru că am ajuns la concluzia că oricum nu câștig nimic dacă încerc să forțez pe cineva să creadă anumite ideologii.

 

Am încercat de atât de multe ori și i-am forțat pe alţii să creadă ceea ce voiam eu să creadă(ceea ce este greşit) încât am obosit. Asta pentru că nu de puține ori s-a întâmplat ca dintr-o discuție pașnică să se ajungă la un mega scandal în care fiecare arunca cu venin. Așa că am renunțat. Cearta nu este de mine, nu îmi place, mă obosește, mă doare capul, nu mă ajută la nimic. Acum când cineva încearcă să mă contrazică sau care încearcă să se certe cu mine, renunț imediat și spun: ”Este exact așa cum spui tu!” Și am încheiat discuția.

 

Pentru că atunci când te enervezi, când te agiți, când te cerți sau când te contrazici cu cineva pierzi din energie, devii obosit, te doare capul, iar cel mai grav este că îți afectează relația cu acel om. Am întâlnit oameni care atunci când ei erau cei care voiau să mă facă să înțeleg o idee începeau să țipe la mine. Când îi întrebam de ce țipă îmi spuneau că o fac astfel încât să pot înțelege. De parcă atunci când țipi ideile ar fi înțelese mult mai bine și mult mai repede.

 

Nu poți forța pe nimeni să creadă ceea ce tu deja crezi sau să se schimbe atunci când tu vrei. Nu câştigi nimic dacă forțezi pe cineva să înțeleagă ideile pe care tu le crezi că fiind adevărate. Fiecare are propriul lui ritm de evoluție, fiecare va înțelege la timpul lui! Noi nu îi putem face pe alții să meargă mai repede sau mai încet decât dacă ei vor, dacă cer ajutorul.

 

Într-o campanie pentru Romtelecom privind violența verbală față de copii, Tudor Chirilă spunea că dacă dai un pumn cuiva nu câștigi nimic. Așa este și în cazul discuțiilor pe care le ai cu cineva, atunci când încerci să forțezi o persoană să creadă ceea ce tu crezi deja și să îți dea dreptate.În afară decât să îți satifaci ego-ul că i-ai arătat tu ăluia, nu câștigi absolut nimic.

 

S-ar putea ca unui om să nu îi fie îngăduit să înțeleagă ceea ce tu crezi deja. Ca de exemplu spiritualitatea. Nu poți vorbi cu toată lumea despre așa ceva pentru că dacă începi să îi spui cuiva despre îngeri, lumină, karmă, reiki, feng shui sau trezire spirituală s-ar putea să te trimită să îți faci un control la cap, la spitalul 9.

 

Atunci când eviți să mai încerci să îi dovedești cuiva că tu ești cel care are dreptate, începi să îți distrugi ego-ul. Pentru el este cel care îți spune: ”dă-i, fă-i, arată-i, demonstrează-i că tu ești cel care are dreptate, demonstrează-i că tu niciodată nu greșești, nu te lăsa călcat în picioare!” Ăsta este ego-ul, vorbește mult și prost.

Un părinte cu un ego foarte mare îmi spunea că atunci când are o discuție cu fiul său, el este cel care are mereu dreptate. Asta pentru că atâta timp cât băiatul stă sub acoperișul lui, acesta nu are dreptul să îl contrazică cu absolut nimic. El este cel care trebuie să aibă mereu dreptate, asta pentru că el este mai mare și pentru că îi este părinte.

 

Când va fi la casa lui, da, până atunci nu are voie să spună nimic. Copilul ăla va ajunge să fie un frustrat, asta dacă nu este deja și va avea o stimă de sine scăzută, asta pentru că va crede că niciodată ceea ce spune, va gândi sau ceea ce face nu va fi bine. Iar asta îl va face să aibă tot felul de frici și limitări.

Să ai o zi frumoasă! 🙂
Alex Ureche

One thought on “Nu poți forța pe nimeni să se schimbe!

  1. Sunt de acord cu ce ai zis si e perfect adevarat doar ca ai prezentat doar din perspectiva celui care a ajuns doar el la adevaruri inalte. Cearta sau impunerea paretii sau crezurilor personale mai este inutila SI din cauza ca tu insuti s-ar putea sa gresesti cu privire la o anumita intelegere chiar daca in momentul acela crezi ca ai perfecta dreptate. Adevaratul intelept, are incredere in ceea ce crede dar mereu isi lasa un minim procent ca poate gresi si ca mai are multe de invatat. De la oricine, oricand, chiar si de la cei “necrescuti” la fel dpdv spiritual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *