Dacă trăiești doar pentru weekend înseamnă că ai o problemă. Dacă trăiești doar pentru weekend înseamnă că nu îți place ceea ce faci.

 

 

Sunt mulți în situația asta. Au impresia că minutele trec greu, iar zilele li se par o eternitate. Abia se târăsc în timpul săptămânii. Încep să își revină abia de vineri după ora 16. Asta pentru că știu că mai au un pic de suportat, iar apoi vor fi liberi să plece acasă.

 

 

Studiile au arătat că lunea este cea mai stresantă zi din săptămână și că se produc cele mai multe atacuri de cord. Asta pentru că cei care fac ceea ce nu le place, au decis că ziua de luni este o zi cu o beneficitate scăzută pentru ei, este bau bau.

 

 

Când nu faci ceea ce îți place este normal să îți fie greu, să nu ai niciun chef să mergi într-un loc pe care îl urăști. Pentru că dacă ți-ar plăcea ceea ce faci, ai fi în stare să stai la birou, fabrică sau unde muncești, 24 de ore pe zi. Asta până când ai cădea lat(ă) de oboseală.

 

 

Unii, până când nu își beau cafeaua atunci când ajung dimineața la servici, sunt antisociali și agresivi. Și abia așteaptă să sară la beregata celui care are tupeul să îi deranjeze.

 

 

Așa eram și eu!
Când a început să nu îmi mai placă bucătăria, nu mai aveam niciun chef să fiu acolo. Nu mai aveam niciun chef să stau în căldură, să mai miros a fum, a pește sau a carne. În acele momente, în mintea mea am decis că nu îmi mai place ceea ce fac, că nu îmi mai place bucătăria. Asta pentru că nu mai motiva nimic în niciun fel. Făceam aceleași lucruri de dimineața până seara. Asta începuse să mă obosească psihic, iar atunci când ești obosit psihic, devii obosit și fizic. Nu pentru că ai fi, ci pentru că mintea îi transmite informații corpului prin care acesta devine obosit.

 

 

Erau unele zile în care eu eram o fantomă, abia mă mișcam. Timpul trecea extraordinar de greu ca atunci când eram în școală la ora de mate și aveam impresia că oră în loc să durere 60 de minute, dura 180. Mă uitam la ceas din cinci în cinci minute și abia așteptam să plec acasă. Numai la făcut mâncare nu îmi era gândul.

 

 

La început nu a fost așa. Când am intrat pentru prima dată în bucătărie, îmi plăcea la nebunie. Stresul, adrenalina, țipetele, faptul că lucrăm la 2-3 tigăi în același timp. Mi se părea că e la fel ca la fotbal, numai că aici nu jonglam cu mingea, jonglam cu cărnurile, mirodeniile, furculița și cuțitul.

 

 

Dimineața când trebuia să ajung în bucătărie, aveam o super energie. Mamă, mamă, era super. Dar pentru că în timp am început să învăț și să știu cât mai multe, a început să nu îmi mai placă. Nu mă mai motiva nimic. Când am simțit că nu mai pot și că mă usuc pe picioare, am plecat. Am încercat altceva. Ceva ce îmi dorisem din totdeauna. Să fiu antreprenor.

 

 

Spre deosebire de viața de angajat, cea de antreprenor este mult mai grea, dar mult mai interesantă. Îmi place mult mai mult, este mult mai palpitant. În fiecare zi fac ceva nou. În fiecare zi învăț lucruri noi despre mine sau despre alții. În felul ăsta am parte de mai multă aventură.

 

 

Și chiar dacă voi eșua lamentabil, chiar dacă voi da faliment peste faliment, măcar să o fac făcând ceea ce îmi place, făcând ceea ce iubesc, nu ceea ce urăsc.

 

 

Când faci ceea ce îți place, în fiecare zi este sărbătoare. În fiecare zi este vineri, sâmbăta sau duminică!

Cineva mi-a spus odată că nu poți face bani din ceea ce îți place, asta pentru că majoritatea oamenilor fac ceea ce urăsc.

 

Da, este adevărat. Dar asta se întâmplă din cauza lipsei interesului, din cauza lipse de educație. Nu au încercat niciodată să afle dacă pot face ceva care să le placă și să și scoată bani din asta. Nu i-a interesat niciodată sau dacă i-a interesat a fost pentru o perioadă scurtă de timp, după care s-au oprit din căutat. Au început să se obișnuiască cu ideea că nu pot face altceva, nu pot face ceea ce le place și au renunțat. Au început să creadă că așa este normal să fie.

 

 

Îți doresc să faci ceea ce îți place!

Așa cum te entuziasmezi foarte ușor atunci când știi că trebuie să mergi să schiezi, să te dai cu placa sau să mergi cu bicicleta, așa îți doresc să te entuziasmeze și locul tău de muncă. Să te facă să te trezești în fiecare zi cu zâmbetul pe buze.

 

 

Dacă job-ul actual nu te motivează, pune-ți câteva obiective pe care să le îndeplinești până la o anumită dată. Propune-ți să devii cel mai bun în marketing, să înveți 10 rețete noi, dacă lucrezi în bucătărie. Să înveți să faci pozele mai bine. Nu știu, te descurci tu, îți dai singur(ă) seama.

 

 

Când vei face asta, ți se va schimba starea, s-ar putea să înceapă să îți placă locul de muncă actual și să nu îți mai dorești să pleci.

 

 

Viaţa este mult prea scurtă să faci ceea ce nu îţi place. Pe lângă faptul că te face nefericit, te mai şi îmbolnăveşte.

Să ai spor!

Alex Ureche

4 thoughts on “Nu mai trăi pentru weekenduri!

 1. Draga Alex, este perfect adevarat . Am patit exact asa. Locul de munca m-a imbolnavit. Lucrez de 20 de ani intr-un domeniu care nu-mi place si nu mi se potriveste , ceva care are ca obiect lucrul cu publicul . Este adevarat , am avut cativa ani cand aveam program de 10 ore pe zi, iar concediul nu era de mai mult de o saptamana o data si nu mai mult de 20 zile pe an. Abuzuri , cum sunt in sistemul privat…Eu sunt si o fire foarte constiincioasa.
  De 10 ani am fost diagnosticata cu tulburari de anxietate si trebuie sa urmez un tratament toata viata pentru ca fara aceasta pastila nu pot sa functionez normal. Am avut perioade cand fugeam de lume pe strada si cand simteam ca daca intra un client , imi vine sa ma ascund sub birou ( fobie sociala).Tot astept sa se intample o minune sa nu mai trebuiasca sa merg la acel loc de munca , dar de fapt probabil nu vreau sa inteleg ca aceasta minune nu se poate intampla, ca totul depinde doar de mine.
  De vreo 2 ani visul meu este sa am ca activitate handmade-ul , mai exact crosetatul. Asta simt eu ca mi s-ar potrivi si m-ar face fericita.Am inceput prin a-mi face cont pe facebook , am facut si fac in continuare produse pe care incerc sa le vand astfel.
  Tu ce parere ai? Si voi, ceilalti cititori ai acestui blog minunat?
  Cred ca am cam exagerat si am uitat ca sanatatea trebuie sa fie pe primul loc..

  • Buna Cris! Cred ca este un lucru bun ca ai inceput sa faci ceea ce iti place. Asta te va mai relaxa si te va face sa te simti mai bine. Iar in legatura cu fobia sociala, asta nu se datoreaza faptului ca nu vrei sa fii judecata sau poate pentru ca nu vrei sa gresesti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *