Aveam 14 ani şi îmi doream să plec la mare. Ai mei mă lăsau doar că nu aveau să îmi dea bani. Așa că a trebuit să îmi caut un loc unde să muncesc pentru o lună.

 

 

Pe vremea aia, un copil de 14 ani nu prea avea unde să muncească, doar la ”rupe oase”. Am avut de ales între cărat saci cu nisip, lucrat în construcții sau de cărat geamuri la termopane. Am ales să mă duc la termopane.

 

 

O lună am stat acolo. Nu mi-a plăcut deloc, dar pentru că îmi doream să plec la mare, am strâns din dinți, am tăcut din gură și m-am dus zi de zi la muncă. Îmi spuneam că sufăr acum, ca să mă pot distra mai târziu.

 

 

Numai că la sfârșitul lunii, ce să vezi? Patronul de acolo, cel care trebuia să mă plătească, mi-a spus că nu o va face pentru că el în tot acest timp a avut grijă de mine și că ce am făcut acolo, a fost o practică pentru mine.

 

 

Pe bune? Chiar nu aveam altceva mai bun de făcut decât să fac practică la termopane? Păi în loc să îmi fi pierdut o lună din vacanța de vară ”rupându-mi” oasele pe degeaba într-un loc cu foarte mult curent și praf, mai bine stăteam acasă și mă duceam cu prietenii la bazin. La 14 ani asta vrei, să te distrezi, mai ales în vacanța de vară.

 

 

Când am auzit, nu îmi venea să cred, m-a dărâmat. Atunci eram destul de naiv, impresia că toată lumea este corectă, de treabă și înțelegătoare, numai că viața mi-a arătat că nu este mereu așa, că mai există și oameni abjecți.

 

 

Asta m-a făcut să dezvolt o ură atât de mare față de el încât nu mai puteam dormi nopțile. Îmi doream să îl fac să sufere pentru ceea ce îmi făcuse. Pentru mine, un copil de 14 ani, mi se părea că își bătuse joc de mine și îmi doream să plătească pentru asta.

 

 

Avea un 4X4 alb. Știam unde stă și îmi doream să mă duc să îi sparg geamurile, să îi tai cauciucurile pentru că m-a făcut să îmi pierd timpul aiurea când puteam face altceva. Măcar putea să îmi spună. Băiete, uite care este treaba, cât stai aici nu te plătesc. Dar nu a făcut-o.

 

 

Știam unde stă, pentru că mă interesasem, o făcusem pe detectivul. Îmi doream să mă duc să îi sparg geamurile și să îi tai cauciucurile de la mașină, avea un 4×4 alb, era o mașină scumpă.

 

 

Putea să fie un domn și să îmi spună de la început cum stă treaba: “Băiete, cât stai aici, nu te plătesc!” Dar nu a făcut-o! Și asta nu doar cu mine, ci și cu alții. Și nu doar lună, ci mai multe luni.

 

 

Mulți ani l-am urât. Când îi vedeam mașina prin oraș îmi venea să îi arunc cu o bordură în geam.

 

 

Cu toate că îmi doream să mă răzbun, nu am făcut-o și cu îmi mulțumesc pentru asta. Pentru că altfel aș fi suferit mai mult.

 

 

Asta până când am realizat că până la urmă asta a fost o lecție pentru mine. Că nu are rost să îi port ranchiună pentru ceea ce mi-a făcut. Mi-am pierdut doar o singură lună din viața mea, atâta tot, nu a fost mare scofală, iar în luna aia am învățat extraordinar de multe. Am plătit un preț mic. L-am iertat, i-am mulțumit pentru lecțiile învățate și am trecut peste.

 

 

Dacă cineva te face să suferi, iar tu spui că îl ierți, dar nu îl uiți, înseamnă cu nu ierți deloc!

A ierta până la urmă înseamnă să uiți de răul care ţi-a fost făcut de către un el sau de către o ea. Pentru că altfel te îmbolnăveşti. Te îmbolnăveşti de inimă rea.

 

 

Daci ai probleme cu inima, dacă din când în când te mai ”înțeapă”, poate fi și din cauza faptului că trebuie să ierți. Pe tine sau pe alții.

 

 

Ura pe care o ții în tine și de care nu vrei să te desparți, în timp îți afectează sănătatea. Acel venin produce un dezechilibru la nivel interior, îți distruge starea de bine pe care cu greu ai reușit să o obții, asta dacă ai obținut-o. Te ține treaz noaptea și nu îți dă voie să te odihnești.

 

 

Şi până la urmă dacă te-a făcut să suferi, înseamnă că ai probleme cu tine.

A te răzbuna nu este o soluție! Oricine poate răspunde la rău cu rău. Dar nu oricine se poate abține, nu oricine poate încerca să vadă partea bună din ceea ce i se întâmplă.

 

 

Dacă în momentul ăsta urăști pe cineva, încearcă să te detașezi pentru o clipă. Încearcă să vezi totul din perspectivă. Încearcă să afli ce ai putut învăța de la acel om. Ce te-a învățat să faci sau să nu faci? Cum te-a ajutat să evoluezi?

 

 

După ce ierți un om, m-aș bucura foarte mult să știu că poți face asta pentru că nu mulți au această putere, acel om nu mai trebuie neapărat să rămână în viața ta. L-ai iertat, ai înțeles ce fel de om este, l-ai citit(sper că poți face asta pentru că altfel e nasol), te-ai debarasat de el sau ea. Fiecare își vede de viața și fericirea lui.

 

Iartă, uită ce ţi-a făcut, pentru că altfel înseamnă că nu ierţi deloc!Dacă tu nu ierți, crezi că Dumnezeu te va ierta?

 

P.S

Am scris mai demult într-un articol că ceea ce oferi aia primești. Tipul de care am scris în acest articol, mai târziu a pierdut toți banii.

One thought on “Iert, dar nu uit!

  1. copilaria e foarte frumoasa ca e lipsa aia de grija zilei de maine insa singura grija este gradinita generala si liceul cand deja esti adult vin dupa aia greutatile responsabilitatile alea ca trebuie sa iti gasesti de munca pe urma o fata cu care te casatoresti dupa relatia de dragoste prietenie asa ca greutatile abia incep de aici iti dai seama da vor fi si lucruri frumoase poate mult mai frumoase decat in trecut sau prezent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *