Nimeni nu te poate face să te simți într-un anumit fel fără aprobarea ta. Nimeni nu te poate înjosi, nimeni nu te poate călca în picioare, nimeni nu te poate face să suferi dacă tu nu îi dai voie.

 
Dacă ești fericit, ești pentru că așa ai ales. Dacă ești deprimat, ești pentru că așa ai ales. Dacă alții se poartă urât cu tine, este doar din vina ta, ai ales ales să stai cu acei oameni.

 

 

Dacă ai lângă tine un om care te bate, minte, jignește, este doar din vina ta, tu ai ales. Nu pot să scap de el! Pe bune? Ai încercat toate metodele astfel încât să scapi odată pentru totdeauna de el? Nu!

 

 

Dacă soțul sau soția continuă să te înșele, asta după ce l-ai prins sau ai prins-o de câteva ori, nu înseamnă că este doar din vina ta? Este vina ta pentru că tu continui să mai stai cu acel om. Sau este din vina ta pentru că nu reușești să îi oferi acelui om ceea ce are nevoie. Pentru că de obicei un om își înșală partenerul pentru că nu are ceea ce îi trebuie acasă. Sau poate că are ceea ce îi trebuie acasă, dar îi place să o ”ardă” cu mai multe sau mai mulți, depinde de caz.

 

 

Și până la urmă tot vina ta este pentru că accepți. Probabil accepți pentru că îți este frică de singurătate și nu vrei să fii arătat cu degetul pe stradă de alții sau de altele din cauza asta.

 

 

Dacă ai un șef care se poartă urât cu tine la servici și te manipulează cum are el chef, oare a cui este vina, nu tot a ta? Ba da! Din nou, este vina ta pentru că tu îi permiți să se comporte așa. Pentru că dacă ai pune piciorul în prag și i-ai spune: “bă ia uite cum stă treaba…”, sunt sigur că lucrurile ar sta diferit.

 

 

Dacă stai cu astfel de oameni este doar vina ta. Nu te obligă nimeni. Și chiar dacă ești ”obligat/ă”, este pentru că vrei să obții ceva de la acel om. Poate bani, confort, siguranță, vacanțe sau poate este altceva ce nu ține de partea materială.

 

 

Faptul că ai o stimă de sine scăzută, este doar din vina ta!

Fiecare este responsabil pentru felul cum se simte, pentru oamenii pe care îi are în jurul lui/ei și pentru felul cum aceștia se poartă cu noi. Fiecare este scriitorul, regizorul și actorul vieții sale. Nimeni altcineva nu poate să „joace” în locul nostru în afară de noi.

 

Omul cum își așterne, așa doarme!

Faptul că ai o stimă de sine scăzută, că nu știi cum să vorbești cu tine însuți, că ești mereu dependent de alții, este doar din vina ta, tu ai ales asta. Nu au ales alții. Și chiar dacă să zicem că au ales alții pentru tine este pentru că tu le-ai dat voie, le-ai oferit controlul vieții tale.

 

 

Cred că este timpul să o termini cu toată toată tevatura asta pe care ți-o creezi singur/ă. Să termini să te mai victimizezi. Cred că este timpul să pui piciorul în prag, să porți o discuție bărbătească cu tine însuți. Ca să fac un joc de cuvinte, să afli ce vrei și de ce vrei ceea ce vrei.

 

 

Pentru că nu ești tu cea mai importantă persoană din viața ta? Nu ești tu cel/cea care vrea să fie un om fericit? Eu cred că da. Așa cum fiecare om din lumea asta este setat ”din fabricație” să fie un om fericit, așa cred că ești și tu.

 

 

Termin-o cu victimizatul, ”că vai ce mi-a făcut ăla, vai prin ce am trecut”. Ce a fost, a fost, învață din trecut, extrage doar lecțiile pozitive și mergi înainte. Dacă nu le vezi, din nou este doar problema ta și vei suferi până când nu vei mai putea.

Alex Ureche

4 thoughts on “Cum îți așterni, așa dormi!

  1. nimic in viata ta nu se intampla fara voia ta. Problema este ca nu toate deciziile le luam la nivel constient..dar in toate cazurile ele ne apartin. Ca ni le insusim sau nu aceasta este deja o decizie mentala.

  2. Bine punctat.mai greu este sa acceptam adevarul mai ales ca in adancul sufletului stim de fapt ca tine doar de noi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *